New Treatments | New Treatments for Crohn's Disease, colitis, diabetes, cancer, autism, depression, hypoglycemia and more diseases 

Index of articles
Index | Archive | Search

Mijn verhaal

Oudjaarsdag 1997 word ik opeens gigantisch misselijk na het drinken van champagne. ‘s Nachts moet ik overgeven en constant gas opboeren. De dagen erna verdwijnen de symptomen langzaam aan. Een paar weken later gebeurt hetzelfde. Midden in de nacht word ik wakker en ren snel naar het toilet: weer overgeven. Deze cyclus herhaalt zich een paar keer totdat mijn moeder (bezorgd, nadat ik enkele kilo’s afgevallen ben) me naar de huisarts stuurt.

De huisarts denkt dat het een maagzweertje is en schrijft prepulsid voor. Prepulsid zorgt voor een versnelde doorvoer van het voedsel door het maag- en darmkanaal. De symptomen worden iets lichter, maar ik blijf afvallen. Een ander symptoom dient zich aan: constante vermoeidheid. Als ik vier uurtjes op de universiteit was geweest, kwam ik thuis om de rest van de dag op de bank te blijven liggen. Na een paar maanden word ik doorverwezen naar een internist.

Na veel onderzoeken blijkt dat ik een ontsteking in mijn dikke en dunne darm heb. Ik dacht: "Gelukkig, we weten eindelijk wat het is en met wat antibiotica ben ik er zo weer vanaf." Een tijdje later werd me verteld dat het een chronische ontsteking was: De ziekte van Crohn. Ik kon het me nog niet echt voorstellen, wat dat nou inhield.

Twee en een half jaar later, in oktober 2000, hebben inmiddels drie prednison behandelingen me enigszins in conditie gehouden. In september was de laatste prednisonkuur afgebouwd. In oktober voel ik me echter weer zwakker worden. De bloedonderzoeken wijzen uit dat de ontsteking weer terug is. Sociaal functioneerde ik erg slecht, mijn studie vorderde helemaal niet meer. Op dat moment zag ik het niet meer zitten.

Ik ben toen op zoek gegaan naar alternatieven. Na veel speurwerk op internet, kwam ik een pagina tegen van David Gregg Ph.D. David had na zijn studie (scheikunde, Ph.D.) zijn hele leven in een scheikundig laboratorium gewerkt. Daar was hij vooral bezig met het onderzoeken van de relatie voedsel-gezondheid/gedrag. Inmiddels is hij gepensioneerd. In 1995 leerde hij een vriendin kennen die al jarenlang de ziekte van Crohn had. Wat hij toen gedaan heeft, is zeer revolutionair.

Hij heeft de oorzaak van de chronische ziekte en het beschadigings mechanisme in de darmen van elkaar gescheiden. Hij is op chemisch niveau gaan kijken hoe de ernstige beschadigingen in de darmen veroorzaakt worden. Hij komt tot de conclusie dat de ziekte van Crohn niet een auto-immuun ziekte is, maar dat een chemisch proces de darmen vernietigt. In het kort komt het hier op neer: IJzerionen reageren in de slijmlaag van de darmen met waterstofperoxide. Bij deze reactie (Fenton reactie) komen er vrije hydroxyl radicalen vrij. Deze radicalen vernietigen de darmwand op moleculair niveau. Om de instabiliteit van een radicaal op te heffen, wordt een ander molecuul instabiel gemaakt. Door de grote hoeveelheid radicalen verandert de darmwand in een ravage van defecte cellen.

Nu moest er alleen nog een middel gevonden worden waarmee het beschadigings mechanisme gestopt kon worden. Door zijn ervaring, wist David dat DMSO (dimethylsulfoxide) hier perfect zou werken. DMSO reageert met waterstofperoxide en zet het om in H2O (onschuldig water). Bovendien zorgt het ervoor dat de transferrin receptoren in de darmwand geactiveerd worden. Op deze manier kunnen de ijzerionen uit de darmen verwijderd worden. De Fenton reactie kan nu niet meer voorkomen, omdat beide stoffen aan de linkerkant van de chemische reactie niet meer aanwezig zijn.

Inmiddels zijn er naar schatting twintig tot vijftig mensen symptoomvrij na toepassing van DMSO. Het is erg jammer dat niet meer mensen het willen proberen. De theorie bestaat namelijk al sinds 1995.

Vol goede moed ben heb ik de DMSO besteld in de Verenigde Staten, waar het vrij verkrijgbaar is. Na enkele weken was het pakketje er. Einde november 200 ben ik meteen begonnen met de behandeling. Een week daarvoor was ik al begonnen met het SCDiet. Mijn gewichtsafname leek te stoppen en ik had duidelijk minder gas in mijn darmen.

Driemaal daags smeerde ik een theelepeltje DMSO op mijn onderbuik. Door het een beetje met water aan te lengen prikt het niet zo. Langzaam aan begon ik me steeds beter te voelen en kreeg ik steeds meer energie. Ik begon heel erg snel weer kilo's gewicht aan te komen. Ik werd per week bijna een kilo zwaarder ! Ik concludeerde dat de DMSO me heelde. Het SCDiet volgde ik echter ook nog steeds.

In janauri 2001 voelde ik me perfect.. Zo energiek en vitaal had ik me in jaren niet gevoeld. Mijn internist was zeer verbaasd toen bleek dat mijn bloed geen afwijkingen meer vertoonde. Mijn ontsteking was verdwenen. Er was geen verhoging meer van het aantal witte bloedlichaampjes, mijn hemoglobine niveau was perfect, geen bezinksel in het bloed. Ik concludeerde nogmaals dat de DMSO het gedaan moest hebben. Mijn gewicht was van 65 kilo in november 2000 naar 72 kilo gestegen.

De tweede week van januari ben ik naar een gespecialiseerde kliniek in Amsterdam geweest voor de resultaten van mijn allergietest. Voor deze test was er een buisje bloed afgenomen. In een Engels laboratorium werd steeds een kleine hoeveelheid voedselconcentraat aan mijn bloed toegevoegd. Vervolgens werd het bloed in een speciaal apparaat gelegd. Dit apparaat kon de reactie van mijn witte bloedlichaampjes meten. Bijna honderd verschillende voedsel stoffen werden getest. Hieruit bleek dat ik niet allergisch was voor tarwe, wat ik altijd gedacht had. Ik was echter wel allergisch voor bakkersgist, kerrie, sla, kaas, paprika.

Vol goede hoop (inmiddels voelde ik me al perfect, maar misschien kon het nog beter) begon ik dit allergie dieet. Ik at weer brood, koekjes, cornflakes (mais) en melk. Een week later was ik weer terug bij af.. Alle symptomen waren terug: Mijn tong was weer wit gekleurd, er zat weer slijm in mijn ontlasting, 's nachts zweette ik gigantisch, ik sliep slecht, mijn energie niveau was helemaal ingestort. Ik was weer twee kilo's gewicht kwijt.

Toen ben ik meteen weer met het SCDiet begonnen. Binnen een week ging het weer bergopwaarts. Mijn gewicht nam weer toe (70kg-73kg) in de volgende weken. Wat betekent dit ? Ik heb aangetoond dat het dieet bij mij de beslissende factor was voor mijn herstel. Dus niet de DMSO. Bovendien heb ik aangetoond dat de resultaten behaald met het SCDiet reproduceerbaar zijn. Dit is altijd een belangrijk aspect bij het bewijzen van de effectiveit van een behandeling. Het bewijzen van de effectiviteit van een dieet is zeer moeilijk, zo niet onmogelijk. Er is een goede kans dat ik binnenkort kwakzalver genoemd word. Volgens de definitie van een kwakzalver klopt dat: Ik kan namelijk nog niet hard bewijzen dat het dieet werkt. Na het lezen van alle getuigenissen op www.scdiet.org (een indrukwekkend lange lijst), kan echter niemand tegenspreken dat het zeer aannemelijk is dat het dieet een grote groep Crohn/Colitis Ulcerosa patienten kan helpen.

Het SCDiet
SCDiet betekent: Specific Carbohydrate Diet, oftewel: Specifieke koolhydraten dieet. Specifieke koolhydraten worden dus verboden. Met de specifieke koolhydraten worden de complexe koolhydraten bedoeld. Er bestaan drie soorten koolhydraten. Simpele koolhydraten vind je in fruit. Dit zijn zogenaamde monosaccharides (fructose en glucose). Deze koolhydraten zijn opgebouwd uit een enkele suikermolekuul (saccharidemolekuul). Monosaccharides mogen volop gegeten worden zonder problemen. De darmen hoeven monosaccharides alleen maar te absorberen en hoeven het niet eerst te verwerken (splitsen/verteren). Disaccharides en polysaccharides zijn ten strengste verboden bij het SCDiet. Disaccharides (tafelsuiker) en polysaccharides (zetmeel) moeten namelijk eerste gesplitst worden in monosaccharides voordat ze opgenomen kunnen worden door de darmen. Dit splitsingsmechanisme is defect in mensen met de ziekte van Crohn. Alle di- en polysaccharides kunnen dus niet door het lichaam gebruikt worden, maar wel door de kwaadaardige bacterieen in de darmen. Deze bacterieen eten de complexe koolhydraten en produceren grote (vaak zelfs heel erg grote) hoeveelheden gassen en zuren. De zuren vernietigen de darmwand nog verder, waardoor het splitstingsmechanisme nog slechter gaat werken. De gassen veroorzaken daarnaast ook nog winderigheid en boeren. De gasdruk kan zo hoog worden dat de darmen onder hoge spanning komen te staan. Dit kan veel pijn doen. Lees meer over het SCDiet door te kijken onder Bacteria-Crohn vanaf het hoofdmenu.
Er is echter ook een grote groep patienten die niet of zeer traag reageert op dit dieet. Deze patienten moeten hun heil zoeken bij de andere twee behandelingen (Iron-Crohn en Secretin-Crohn). Lees meer over de drie soorten darmontsteking door vanaf de index verder te lezen.

Hoe het verder met mij gaat, kunt u lezen in mijn dagboek. Om zoveel mogelijk mensen te helpen is een groot deel van de site in het Engels. De belangrijkste pagina's heb ik tevens in het Nederlands geschreven.

Update 5 maart 2001
Inmiddels weeg ik bijna 74 kilo. Mijn gewicht neemt nagenoeg lineair toe. Bekijk de grafiek van mijn gewicht vanaf de hoofdpagina eens. Een paar weken terug heb ik een extra allergie test laten doen. Verschillende voedselstoffen werden onder de huid ingespoten. De grootte van de onderhuidse bubbel wordt dan na 10 minuten gemeten. Een grotere bubbel betekent dat ik er allergisch op reageer. Toen bleek ineens dat ik niet allergisch was voor paprika, wat ik bij de vorige test wel was. Ook bleek dat ik nu ineens wel allergisch was voor amandelen, bananen en eieren en melk.. Voor al deze voedselstoffen was ik bij de vorige test juist niet allergisch. Ik had toen aardig wat twijfels bij de betrouwbaarheid van deze allergietesten. Ik ben toen wel begonnen met een zeer restrictief dieet. Alle voedselstoffen die verboden zijn door het SCDieet, gecombineerd met alle voedselstoffen waarvoor ik mogelijk allergisch zou zijn, heb ik sindsdien vermeden. Mijn intuitie vertelde me reeds dat de allergietesten misschien helemaal niet betrouwbaar waren. Gisteren heb ik op internet een interessant artikel gevonden van Elaine Gotschall, de schrijfster van Breaking the Vicious Cycle, oftewel de grondlegger van het SCDieet. Ze schrijft hier dat een allergietest zeer vaak onbetrouwbare resultaten oplevert wanneer iemand het SCDiet volgt. Veel mensen voelen zich perfect bij het SCDiet. Bij een allergietest blijkt dan dat ze allergisch zijn voor bv. amandelen, terwijl ze die dagelijks eten. Ze zegt dan ook: "if it isn't broken, don't fix it!". Sinds gisteren ben ik dan ook gestopt met het allergie dieet. Ik volg dus alleen nog het SCDiet. Ik gebruik geen medicijnen. Wel gebruik ik vitaminen: Antioxidanten, vitamine C 2000mg per dag en een kalk-magnesium supplement.

Update 13 april 2001
Ik weeg nu een stabiele 73 kilo. Ik ben weer begonnen met tennis en dat gaat fantastisch. Ik voel me fit en energiek. Ik ben nu echt 100% symptoomvrij. Ik voel me zo gezond als een mens zich kan voelen. Om zover te komen heb ik nog wat dingen moeten veranderen aan het dieet. Toevalligerwijs kwam ik een bericht tegen over hypoglykemie in een nieuwsgroep. Ik werd doorverwezen naar een zeer interessante pagina, www.survivediabetes.com . Op deze site beschrijft een diabetespatient hoe hij zijn bloedsuikerspiegel stabiel kan houden. Op die manier verkleint het risico op hart- en vaatziektes enorm. Op de pagina over hypoglycemia and neurois vertelt hij dat hypoglykemie vaak gepaard gaat met vele andere symptomen. Zo is migraine eigenlijk een hypoglykemie-hoofdpijn, maar ook depressies, angstgevoelens, stress- en paniekgevoelens worden veroorzaakt door de schommelende suikerspiegel. Hij beschrijft tot in detail hoe de mechanismen in het lichaam werken die de suikerspiegel moeten stabiliseren. Doordat het westerse dieet veel te veel suikers bevat (in de vorm van kristalsuiker, maar vooral ook in zetmelen, zoals aardappelen en tarwe), moet de alvleesklier constant zeer veel insuline aanmaken. De cellen in het lichaam reageren steeds minder sterk op de insuline (ze wennen eraan). Hierdoor zal op termijn de alvleesklier niet genoeg insuline meer kunnen maken. Met als gevolg dat de bloedsuikerspiegel zeer hoge en zeer lage waarden zal bereiken: Een sterk schommelende bloedsuikerspiegel dus. Hierbij komen dingen kijken als: endorphine, adrenaline en nog veel meer. Deze extreme reacties van het lichaam veroorzaken veel klachten, zoals hoofdpijn, psychische problemen tot zelfs tijdelijke verlammingen. Ik herkende een paar van de symptomen uit deze lijst en ben toen begonnen met het verscherpen van het dieet. Als basis nam ik nog steeds het SCDiet, maar ik het maakte het nog restrictiever door nagenoeg alle suikers te verwijderen uit het dieet. De twee liter druivensap was vooral de boosdoener. Toen ik dit vervangen had door kraanwater, stopte de lineaire gewichtstoename (ik was inmiddels bijna 75 kilo). Mijn gewicht zakte terug naar 73 kilo en bleef stabiel. Tegelijk (in 1 dag tijd) verdwenen ook de volgende symptomen: rode ogen door geknapte adertjes, paniekgevoelens, onrustgevoelens, slechte nachtrust en ik stortte niet meer in (zowel mentaal als fysiek) als ik honger had. Ook verdween mijn honger naar zoete dingen. Als ik nu een paprika eet, merk ik op dat de paprika erg zoet is. Voor het eerst in mijn leven vind ik een paprika lekker. Mijn smaakpupillen zijn veel gevoeliger geworden. Ik geniet meer van de smaak van het eten dan voorheen.

Update 23 april 2001
Ik heb inmiddels het boek "The Low Blood Sugar Handbook" ontvangen vanuit Engeland (amazon.co.uk is toch echt handig). Daaruit heb ik nog een aantal zeer handige tips gehaald. De belangrijkste tips:

 • Eet direct voor het slapen nog een snack, zoals een gekookt ei of een handje amandelen. Dit garandeert dat je tijdens je slaap voldoende brandstof overhoudt om een laag bloedsuikerniveau te voorkomen.
 • Eet direct nadat je wakker bent geworden een soortgelijke snack. Blijf dan 5 minuten in bed liggen mediteren. Sta daarna pas op en ga dan ontbijten, douchen etc.
 • Eet elke twee uur een kleine snack.
 • Ga elke dag op dezelfde tijd uit bed. Op de zondag lig je vaak te lang in bed (langer dan 8-9 uur), waardoor je bloedsuikerniveau te laag wordt. Het resultaat is dat je de hele dag last blijft houden van dufheid, hoofdpijn, migraine, etc.
 • Vermijd ook de hoog-glycemische groenten zoals doperwtjes, bieten en gekookte wortelen.
 • Begin de eerste maand met het totaal vermijden van fruit. Na de eerste maand kan je voorzichtig laag-glycemisch fruit gaan eten (maximaal zo'n 100 gram per dag), zoals aardbeien.

Deze tips werken bij mij perfect. Ik voel me nu nog beter. Vooral de tip om niet langer in bed te liggen werkt gigantisch goed, terwijl je logischerwijs juist zou denken dat als je langer in bed blijft, je beter uitgerust bent. Het is natuurlijk evolutionair gezien ook tamelijk onlogisch om lang in bed te blijven liggen. De oermens had geen kunstlicht en ging gewoon slapen wanneer het donker was en werd wakker wanneer het licht werd. Het resultaat is dat ik nog een aantal symptomen (waarvan ik eigenlijk niet eens meer wist dat het symptomen waren) kwijt ben: Acne (vooral gezicht en rug), koude handen en voeten en de hoge oogsmeerproduktie.

Ook heb ik een kookboek ontvangen om met Stevia te koken. Er zitten veel recepten voor zeer lekkere gerechten in. Ik zal ze helaas wel moeten herschrijven, zodat ze ook geschikt zijn voor het SCDiet (vooral tarwemeel vervangen door amandelmeel, etc). Stevia is vooral ook erg lekker op een salade, in plaats van de zeer hoog-glycemische rozijnen.

Update 27 oktober 2001
Ik begin nu heel dicht bij mijn optimale gezondheid te komen. Ik ben nu ruim een jaar vrij van medicatie. Mijn darmonsteking is nooit meer terug gekomen en mijn gezondheid is met zeer grote stappen vooruit gegaan. Mijn hypoglykemie is nu ook voor de volle 100% onder controle. Lees vooral ook mijn boek-reviews, waarin ook een vooruitgangsverslag in verwerkt is.

Samenvatting van mijn speurtocht naar de optimale levensstijl en dieet om hypoglykemie te voorkomen:
De tips is in The Low Blood Sugar Handbook hielpen erg goed. Het lukte me echter niet om volkomen vrij te zijn van dipjes, depressieve gevoelens zo nu en dan zweten tijdens het slapen en futloosheid. In mei vond ik op internet de Hypoglycemia Survey waar de resultaten zijn gepubliceerd van een enquete die gehouden is onder meer dan 1000 mensen met hypoglykemie. Daar staat vermeld dat het Atkins-dieet het meest succesvol was in het bestrijden van hypoglykemie. Ongeveer tegelijkertijd kreeg ik ook een tip van iemand van de Healing Crow Community, dat Dr. Bernsteins's Diabetes Solution zeer interessante informatie bevat over diabetes en hypoglykemie. Ik heb toen meteen beide boeken besteld bij www.amazon.co.uk.

Binnen twee weken had ik Dr. Atkin's Diet Revolution ontvangen. Ik ben dit snel gaan doorlezen. Dr. Atkins dieet bevat veel meer eiwitten en vetten, maar nagenoeg geen koolhydraten. Verschillende studies die al in de zestiger jaren zijn uitgevoerd laten zien dat een 90%-vet dieet gewichtsafname als gevolg heeft. Hetzelfde geldt voor een 90%-eiwitten dieet. Een 90% koolhydraten-dieet daarentegen zorgt overbiddelijk voor een sterke toename in lichaamsvet. Ook blijkt dat slechts 3% van de mensen die een lage-kalorieen/laag-vet dieet gevolgen het vol kunnen houden. De overige 97% is een jaar na starten van het lage-kalorieen/laag-vet/hoog-koolhydraten dieet in gewicht aangekomen.
De belangrijkste conclusie die ik heb getrokken uit het boek van Dr. Atkins, is dat ik nog veel minder koolhydraten moet eten. Na veel experimenteer kwam ik erachter dat ik niet veel meer dan 30 gram koolhydraten per dag mag eten om mijn bloedsuiker onder controle te houden. Dat betekent dat ik alleen nog koolhydraten binnenkrijg uit de groenten.. Het overgrote deel van de energie haal ik uit vetten en eiwitten. Resultaat: De brain-fogs (hersenmist, verwarde toestand waarin hersenen niet optimaal werken) waren eindelijk verleden tijd. Ik kon nu eindelijk weer colleges volgen zonder tussendoor deze brainfogs te krijgen. Ook zweette ik helemaal niet meer tijdens het slapen. Bovendien verdween alle acne nu echt helemaal.Overmatige dorst heb ik ook niet meer (deze werden veroorzaakt door de hyperglykemie, die voorafgaat aan de hypoglykemie).

Een paar dagen later kreeg ik het boek van Dr. Bernstein binnen: Diabetes Solution. Het boek doet zijn naam eer aan. Het is daadwerkelijk de oplossing voor alle diabetici en mensen met hypoglykemie. Dr. Bernstein schrijft een dieet voor dat maximaal 30 gram koolhydraten per dag mag bevatten.. Precies diezelfde conclusie had ik reeds getrokken na mijn experimenten. Wat ook erg belangrijk is voor een stabiele bloedsuiker is regulier anaerobe bodybuilding. Tien minuten per dag zijn al voldoende als je het programma van Dr. Bernstein volgt. Dit programma is erop gefocust om je lichaam in de anaerobe fase te houden. Je begint met een zeer zwaar gewicht. Deze hef je tot je niet meer kan. Normale bodybuilding programma's lassen nu een pauze in. Dit is helaas desastreus voor de spieropbouw. Je lichaam schakelt nu weer terug op aerobe metabolisme. Door direct nadat je het zware gewicht neergelegd hebt, een minder zwaar gewicht op te pakken en direct door te gaan met heffen, blijven je spieren in de anaerobe fase. Als je nu weer niet verder kan, pak je direct een nog minder zwaar gewicht tot je alle gewichten hebt gehad. De volgende dag train je andere spiergroepen en de dag daarna weer de spiergroepen als op dag 1. Anaerobe metabolisme is noodzakelijk voor het opbouwen van spieren. Op die manier wordt er ook veel meer glucose verbrandt dan bij aerobe metabolisme. Door dit programma elke dag zo'n 10-15 minuten te volgen, bereik je het zelfde als anderhalf uur met de reguliere body building programma's. De nieuwe spieren die je ontwikkelt zijn niet insuline-resistent en zodra je alvleesklier dus insuline aanmaakt, zorgen deze spieren ervoor dat het bloedsuikerniveau sneller gereguleerd wordt.

Intracellulair Magnesium: The Missing Link
Twee weken geleden raakte ik in een discussie verzeild op de Healing Crow Community. Daar leerde ik dat Magnesium wel eens de oorzaak kan zijn van mijn hypoglykemie en tegelijk ook van mijn allergie voor bepaalde wasmiddelen en sommige voedselallergieen. Wat blijkt: Hypoglykemie, allergieen, hartproblemen en depressies gaan hand in hand met een tekort aan intracellulair magnesium. Het probleem is dat dit moeilijk te meten is. Doe het serum-magnesium te meten, meet je alleen de magnesium in het bloed. Van alle magnesium in het lichaam bevindt zich slechts een paar procent in het bloed. Met speciale intracellulaire testen kan nagegaan worden hoeveel magnesium er zich daadwerkelijk *in* de cellen bevindt.

Na verder onderzoek en het lezen van vele studies en artikelen op internet, kwam ik erachter dat cellen met een lage hoeveelheid Magnesium en een overschot aan Calcium anders reageren op insuline. Ze worden insuline-resistent. Daarnaast ondervinden de cellen van de alvleesklier ook zeer grote problemen als ze te weinig Magnesium en te veel Calcium bevatten: Ze gaan teveel insuline produceren en de insulinekraan gaat niet meer op tijd dicht. Combineer deze twee implicaties van een intracellulair magnesium tekort en hypoglykemie is het resultaat.

Verder zijn er nog zogenaamde mestcellen die ook anders reageren als ze te weinig Magnesium bevatten. Mestcellen bevatten histamines. Deze zorgen voor allergische reacties. Als de mestcellen te weinig Mg bevatten, exploderen ze te makkelijk. Op het moment dat er dus een kleine hoeveelheid allergene stof in het lichaam komt, knappen deze mestcellen en laten ze grote hoeveelheden histamines vrij. Dit veroorzaakt een zware allergische reactie met grote bulten of exceem of nog ergere gevolgen.

Magnesium is bovendien nodig voor de lever om chemische substanties te ontgiften. Als dit dus niet gebeurt, kan je zeer gemakkelijk hoofdpijn en andere problemen krijgen als je een chemisch gas inademt (bv. verf). Bovendien is Mg nodig voor een goede REM-slaap en veroorzaakt een tekort insomnia. De hersenen hebben Mg ook hard nodig. Zonder Mg ontstaat er een zeer hardnekkige depressie.

Vicieuse cirkel
Als de cellen eenmaal te weinig Mg bevatten en dus insuline-resistent zijn en bovendien de alvleesklier de insulinekraan niet dichtzet ontstaan er zeer veel bloedsuikerschommelingen. Hoge bloedsuikers zorgen er voor dat er calcium de cellen instroomt en dat magnesium eruit stroomt. Je begrijpt dus dat als je eenmaal in deze vicieuse cirkel terecht bent gekomen het zeer moeilijk wordt om deze te doorbreken. Namelijk:
Cellen reageren niet op insuline -> Hoge bloedsuikers -> Nog groter magnesium tekort -> cellen reageren nog slechter op insuline, etc, etc
Deze situatie kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. De meest voorkomende manier is door een dieet te eten dat teveel koolhydraten bevat. De alvleesklier kan niet genoeg insuline produceren en dus zijn er vaak bloedsuikerschommelingen, met als gevolg een magnesium tekort in de cellen. Het kan ook veroorzaakt worden door te weinig magnesium in uw voedsel en/of teveel calcium in uw voedsel. Het probleem is dat vooral vet voedsel magnesiumrijk. Volgens de voedselpyramide mag u echter bijna geen vet eten en zo krijgt u dus heel weinig magnesium binnen.

Bovendien is er nog een vicieuse cirkel. Als er te weinig Mg in het bloed is, kunnen de darmen niet de cellen aanmaken/onderhouden die nodig zijn om magnesium op te nemen. Om deze cirkel te doorbreken, neem ik Magnesium-glycinate pillen. Dit is elementair magnesium dat is gebonden aan een aminozuur. Op die manier kan het door de darmen opgenomen alsof het een aminozuur is. Bovendien wordt deze vorm van magnesium zeer goed opgenomen door de lichaamscellen.

Resultaat van supplementeren met Magnesium-glycinaat
Mijn energieniveau is nu echt onuitputtelijk, ik slaap veel beter, ik heb minder uren slaap nodig. Alhoewel ik nu pas een paar dagen Mg-glycinaat gebruik, kan ik merken dat ik gigantisch vooruit ben gegaan. Ik denk dat ik zeer binnenkort mijn persoonlijke queste naar gezondheid kan afronden. Ik kan me geen betere gezondheid meer wensen. Ik ben zeer tevreden met de resultaten.

Visolie capsules
Voor ik het vergeet: Ik gebruik nu ook dagelijks bij elke maaltijd Omega 3 visolie capsules (van AOV). Deze bevatten EPA en DHA en werken zeer goed. Ik kan echt duidelijk merken dat ik alerter ben en dat mijn IQ erop vooruit is gegaan. Ik kan puzzels veel sneller doorgronden. Onderzoek bij ratten heeft aangetoond dat supplementatie van Omega3 vetzuren het gevolg heeft dat er nieuwe verbindingen in de hersenen aangemaakt worden. Wist je dat onze hersenen voor 60% uit vet bestaan en dan voor een groot deel Omega3 vetzuren. Als je dan kijkt naar de hoeveelheid Omega3 die we dagelijks binnen krijgen, dan schrik je je rot. Er zijn grote groepen mensen die nul,nul Omega3 vetzuren binnen krijgen. Op een kleine minderheid van de bevolking na (de mensen die wekelijks 4x vette vis zoals makreel of haring eten), heeft nagenoeg iedereen een Omega3 tekort.

Acne 2
Ik schreef eerder dat ik van alle acne af was. Dat was helaas voorbarig. Op de huid bij de zijkanten van mijn kaak bevindt zich nog hardnekkige acne. Als ik rundvlees eet, dan vlamt de acne verder op. Dat kan komen door eiwitten die mijn darmen doorlaat (terwijl die gefilterd moeten worden) of door bepaalde ontstekingbevorderende vetzuren in het vlees. Als ik alleen kip en kalkoen eet, dan blijft het aanwezig, maar niet nadrukkelijk. Ik ben nu begonnen met een Zinc-picolinaat supplement. Zinc is nodig voor een gezonde huid. Deze tip kreeg ik van een nieuw lid van de Healing Crow Community. Hij had zelf ook altijd last van acne gehad en heeft daarna een boek gelezen om acne orthomoleculair te verhelpen. Dat deed hij door vitaminen en zinc-picolinaat. Uiteindelijk bleek dat de Zinc-picolinaat het gewenste resultaat veroorzaakte: Hij is nu vrij van acne. Ik ben nu zelf een paar dagen bezig met de Zinc-picolinaat. Na een paar weken zou de acne moeten verdwijnen. Ik heb het idee dat het helpt. De acne is al iets minder nadrukkelijk aanwezig.. Ik zal het echter nog wel even moeten afwachten. Zodra ik meer weet, vermeld ik het hier..

Update 23 Februari 2002
Helaas heeft de zink mijn acne niet verholpen. Even een korte samenvatting van hoe ik er twee weken terug aan toe was:

 • Mijn darmen zijn nog steeds in perfecte staat
 • Helaas wel veel voedselintoleranties: knoflook, uien, boter, etc
 • Ik verdraag helemaal geen kalkhoudend voedsel, want dan word ik zo'n twee weken heel duf en constant brainfogs
 • Nog steeds acne op de lijn van mijn kaak
 • Allergie voor wol, polyesther en wasmiddelen. Gebruik nu alleen 100% katoen kleding en hypoallergeen wasmiddel. Allergische reactie: Bulten in mijn nek, borst en rug die erg jeuken, na twee weken gaan zweren en na een maand weer verdwijnen, maar wel pigmentvlekken achterlaten
 • Oppervlakkinge brain fogs door de dag en soms ook zwaardere brainfogs. Dan voel ik me erg duf en kan ik niet helder denken, alsof je vergiftigd bent. Onvoorspelbaar wanneer ik ze krijg.
 • Wintervingers, oftewel opgezwollen knokkels, die paars worden en pijn doen. Wordt echter als het koud is, heb ik al 6 jaar
Mijn wintervingers genezen !
Inmiddels ben ik weer een heel stuk verder. Ik gebruik sinds twee weken Hulda Clark's zapper elke dag. Lees hier meer over de zapper. Binnen een paar dagen waren mijn wintervingers verleden tijd. Na zes jaar kouwkleumen eindelijk verlost. Zelfs met windkracht 9 en 3 graden celcius krijg ik geen last meer van mijn knokkels/vingers. De theorie achter de genezing is dat bacterieen in de knokkels zitten. De zapper roeit alle bacterieen uit in het lichaam door een 30kHz stroom van 9 volt door het lichaam te sturen. Na drie sessies van 7 minuten (elke dag) zijn de bacterieen allemaal uitgeroeid (behalve de gene in holle ruimten, zoals de darmen of de maag). Ik was heel erg skeptisch, want het klinkt erg ongeloofwaardig. Maar feit is dat ik er vanaf ben. Het is beschreven in het boek van Hulda Clark: The Cure for All Diseases. Erg ongeloofwaardige titel, maar ik denk dat ze misschien gelijk heeft. In haar boek staat beschreven hoe van nagenoeg elke ziekte af te komen is. Volgens haar begint elke ziekte met of bacterieen of vervuiling. Het is een zeer interessant boek.

Liver cleanse
Ook uit Hulda Clark's boek las ik over de liver cleanse, de leverschoonmaak. Op het ongezonde dieet dat ik gevolgd heb tot mijn 22e, ontstaan lever- en galstenen zeer gemakkelijk. Ze bestaan nml. uit cholesterol en door veel suiker te eten, maakt de lever overmatig veel cholesterol aan. Gevolg: galstenen. De galstenen zijn poreus en bevatten veel bacterieen. Elke keer wanneer je nu eet, spoelt de galblaas gal in de dunne darm (duodenum). De gal bevat echter grote hoeveelheden bacterieen. Deze bacterieen eten vervolgens het verse voedsel dat binnenkomt vanuit de maag en produceren gas en zuren. Hierdoor ga je boeren en winden laten en daarnaast beschadigt de darmwand, waardoor deze doorlatend wordt en microvili van de darm raken ook beschadigd, waardoor voedsel slecht verteerd wordt. Kortweg: De vicieuse cirkel kan niet doorbroken worden, wanneer er herhaaldelijk verse bacterieen aangevoerd worden vanuit de galblaas.

Oplossing: Liver cleanse. Hiervoor moet je een dag vasten. 's Avonds neem je dan een glas olijfolie, gemengd met citroen of grapefruit. Ja, smaakt niet fantastisch, maar lijkt erger dan het is. Omdat je een dag gevast hebt, is er een redelijke druk opgebouwd in de galblaas. Wanneer je nu een grote plons vet eet, wordt alle gal uit de blaas geperst. Door de citroen of grapefruit, lossen de stenen gedeeltelijk op, waardoor ze makkelijk passeren. Na de olijfolie ga je direct op je rechterzij liggen en blijf je zolang mogelijk zo liggen tot je in slaap valt. In je ontlasting van de dag daarna merk je dan dat je allemaal stenen vindt. Lees hier meer over galstenen.

Nou, ik heb geprobeerd en er verdwenen een paar kleine stenen in mijn ontlasting. De dag daarna voelde ik me veel energieker en de twee dagen erna ook (nu). Ik heb geen last meer van brain fogs. De brain fogs kan ik dus ook van mijn lijstje afstrepen.
Daarnaast heb ik veel gelezen dat veel mensen van acne genezen, twee weken na de liver flush. Voedselintoleranties en allergieen verdwijnen vaak ook snel. Ik houd mijn vingers gekruisd. Als dit echt uitkomt, dan ben ik echt klaar en kan ik de rest van mijn leven van 100% gezondheid genieten.
Update 16 maart 2002
Uiteindelijk bleek bij mij de liver-cleanse toch niet echt veel uit te halen.. Hoewel ik me een paar dagen beter voelde, verdween dit na de 3e/4e dag weer..
Ook heb ik twijfels of ik wel echt stenen kwijt ben geraakt of dat het gewoon residu van ontlasting was.. Dat was erg moeilijk te zijn..
Bij mijn 2e flush, kwamen er helemaal geen stenen.. Ik had ook meer olie gebruikt en dat ging mis: Overgeven en extreem misselijk.. Mijn advies: Houd je aan de opgegeven dosis..
N.B. Als je een flush wil proberen, weet dan wel dat er risico's aan verbonden zijn: Soms blijft een steen precies hangen in de gang tussen de galblaas en de darmen, wat extreem pijnlijk is en soms alleen dmv operatie verholpen kan worden..

Sinds twee weken gebruik ik nu dagelijks een grote hoeveelheid vitamine-complex (Aerobic Boost van Krysalis.
Dit heeft wonderbaarlijke resultaten: Mijn brainfogs verdwijnen volledig als ik dagelijks zo'n 4-6 theelepeltjes poeder neem, overeenkomend met relatief hoge doses van de B-vitamines (zo rond de 300-400mg). Mijn theorie is dat arabinose, een metaboliet van gist in de darmen, de funktie van B6 blokkeert en zodoende een kettingreactie veroorzaakt. . De theorie vind je hier: Arabinose hypothese. Met een beetje geluk doorbreek ik hiermee een vicieuse cirkel, waardoor de IgA immuunfunktie van mijn darmen en de darmwand herstelt, door de toegenomen sulfatie, door de toegenomen sulfaatwaarden in het bloed, veroorzaakt door het beschikbaar zijn van de B6.
Daardoor verdwijnt de gistoverpopulatie in de darmen wellicht, waardoor de arabinose produktie vermindert en B6 niet meer geblokkeert wordt. Einde vicieuse cirkel.. Dit is allemaal nog theorie, maar feit is wel dat de megadosering van vitaminen me extreem goed helpt..


Aanpassing dieet
Samengevat heb ik het dieet zo aangepast:
Basis: SCDiet
Alle hoogglycemische voedingswaren verwijderd uit het dieet
Meer vet en eiwitten in de plaats (olijfolie en eieren, vlees, kaas, amandelen, groente)

Hieronder nog even een samenvatting van mijn symptomen en hoe die verdwenen zijn:
ROOD betekent: symptoom is verdwenen
GROEN betekent: nieuw symptoom

Misselijkheid
Opgeblazen gevoel
Gewichtsafname
Stekende buikpijn
Veel boeren
Winderigheid
Overgeven
Slijm in ontlasting
Verkleurde witte tong
Futloosheid
Rode ogen door geknapte adertjes
Trillerig
Nachtzweten
Acne
Koude handen en voeten, gezwollen en pijnlijke knokkels
Hoge oogsmeerproduktie

SCDIET

Misselijkheid
Opgeblazen gevoel
Gewichtsafname
Stekende buikpijn
Veel boeren
Winderigheid
Overgeven
Slijm in ontlasting
Verkleurde witte tong

Soms Futloosheid
Soms Nachtzweten
Rode ogen door geknapte adertjes
Trillerig
Acne
Koude handen en voeten, gezwollen en pijnlijke knokkels
Hoge oogsmeerproduktie
Gewichtstoename

SCDIET + HYPOGLYCEMIA (30g koolhydraten) DIET

Soms Futloosheid
Soms Nachtzweten
Rode ogen door geknapte adertjes
Gewichtstoename
Trillerig
Acne
Koude handen en voeten, gezwollen en pijnlijke knokkels
Hoge oogsmeerproduktie

Symptoomvrij (genezen?)

Genezen ?
Tja, kan je het genezen noemen ? Alle symptomen zijn verdwenen. Ik voel me als een gezonde jongeman. Ik zie het zo: Alle westerlingen eten de hele dag door vergif (veel te veel suikers en zetmelen). De meeste mensen kunnen dit verdragen. Ik echter niet. Ik ben dus gestopt met het eten van vergif. Als ik nooit dit vergif gegeten had, was ik ook nooit ziek geworden en hoefde ik dus ook niet genezen te worden. Conclusie: Ik ben nooit ziek geweest en dus nooit genezen. Ik ben simpelweg gestopt met het eten van gif.

Met vriendelijke groet,


Ed

Update December 2003: Electrosmog en het Homo Optimus Dieet
Een belangrijke laatste fine-tuning was het toepassen van het Homo Optimus dieet. Meer over het Homo Optimus dieet kan je bovenaan de indexpagina vinden.
Lees vooral ook het Stappenplan voor gezondheid en het artikel over het Kwasniewski Homo Optimus dieet.
Daarnaast bleek dat veel mijn symptomen kwamen door electrosmog. Meer over electrosmog vind je op de index pagina.

Update juni 2007: Kwik, emoties, Healing Tao
Mijn kijk op gezondheid is weer gigantisch verruimd de laatste jaren. De voorgaande informatie is voor een groot deel incompleet (maar nog steeds zeer waardevol). Lees mijn laatste twee artikelen voor het topje van de ijsberg van mijn nieuwste bevindingen: Universal Health Model, Health and Disease.
Zie ook de Healing Tao website. Healing Tao kan ik iedereen aanraden.


Please note: The information on this website is not a recommendation for treatment. Anyone reading it should consult his/her physician before considering treatment. The author and publisher can't be held responsible for anything. Use on your own risk.